Visa zeme - skatuve.

Kamēr Cryptic teātris sniedza "Melns pār sarkanu" pirmizrādi pilsētas centrā - Rīgas Nacionālās operas ēkā ( no 22-24. novembrim izrāde viesosies arī Glāzgovā) - vairākas vietējās teātra kompānijas bija it visur, pārvēršot noteiktās vietas īpašos spēles laukumos, Latvijas Jaunā Teātra Institūta organizētajā Starptautiskā Jaunā Teātra festivāla Homo Novus 2001 vajadzībām, sākot no degvielas uzpildes stacijas līdz pat izbijušai stikla rūpnīcai.
Viņu programmas galvenais mērķis bija jautājums par "izpratni, kur teātris tiek spēlēts", kas, izejot no tā, uz mīta variācijas par Orfeja un Eiridīkes tēmu balstītās "fantasmagoriskās mistērijas" - "Spēlēju, Dancoju" skatītājiem lika pulcēties plašajās ārēs, lai noskatītos jaunos un drošsirdīgos aktieros, kas laidās lejup no dramatiskiem augstumiem pa brūkošām cietokšņa sienām, tajā pašā laikā, pēkšņiem uguns uzliesmojumu vidū, prasmīgi vadot milzīga izmēra lelles ļauno garu veidolā.
Un tas viss norisinājās dārdošas folkroka mūzikas pavadībā. Netrūka arī pāris izbadējušos odu.
"Izslāpušo putnu" režisore, jauna vācu autora emocionāli piepildītās lugas darbības vietu, kas risinās lidostā, bija uztvērusi tieši, uzvedot to jau sen vairs kā neizmantotajā Spilves lidostā, kur karnīzēm greznotos griestus balsta no marmora imitācijas veidotas kolonnas, un kur sienas pārblīvētas ar sienu gleznojumiem - ainām no saulainās Padomju laiku dzīves.
Nekas no šīs pārpilnības nebija manāms šaurajā istabiņā, kur tās īrnieks reālajā dzīvē - viens no izrādes aktieriem - sastādīja daļu no izrādes "Pilsēta" - pētījuma par kāda vīrieša atsvešināšanos no savas ģimenes, sava darba un no visas savas dzīves kopumā.
Un, vai jūs tam spējat noticēt? Arī uz šo izrādi knišļi bija tikuši pie ieejas biļetēm!

Pārnēsājamo sēdvietu māksla.
Paralēli darbam pie īpašu spēles vietu meklēšanas, latvieši festivālā bija ieviesuši vēl kādu būtisku festivāla sastāvdaļu. Ekonomisku, ekoloģisku, elegantu un pārsteidzoši ērtu Homo Novus 2001 ķeblīti, piemērotu, lai ar to dotos uz jebkurieni.
Viegls, bet izturīgs, presēta kartona izstrādājums ar parocīgiem rokturiem pārnēsāšanai, salocīts, var pārtapt par stingru balstu pat vissmagākajam teātra apmeklētājam. Pie tam, tā virsma piedāvā lielu laukumu atbalstītāju vārdu izvietošanai.
Tas ir arī daudz patīkamāks sēdēšanai vēsos brīvdabas pasākumos, salīdzinājumā ar tāda paša veida plastmasas izstrādājumiem, tomēr mitrumā tam ir tendence saliekties...tāpat kā mums visiem festivālos.


Marija Brenana

Redaktore: Keita Brūsa
"The Herald", Glāzgova, Lielbritānija
Trešdiena, 19. Septembris, 2001