Sestdien 20. septembri
14:00 - 16:30 Britu videodeja
16:30 - 17:30 Ziemeļvalstu videodeja
Svetdien 21. septembri

14:00 - 15:00 Ziemeļvalstu videodeja
15:30 - 18:00 Britu videodeja
Galerija “Noass”
AB dambis iepretim Radisson SAS
14:00-18:00
Ieeja bez maksas

VIDEO LOGS (Ziemeļvalstu dejas filmu programma ''Moving North'')

Videodeja
Britu un Ziemeļvalstu mūsdienu dejas īsfilmas

Britu videodejas programma Framing Ideas prezentācija Latvijā notiek sadarbībā ar Lielbritānijas padomi Latvijā.
Ziemeļvalstu dejas filmu programmas "Moving North" prezentācija festivālā organizēta sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes informācijas biroju Rīgā.

 

Ar Lielbritānijas Padomes Rīgā un Ziemeļlvalstu Ministru Padomes atbalstu

HN Videodejas programma.

Videodeja uzskatāma par jaunu mākslas žanru, dejas un kino saplūsmi. Tai piemīt fantāzijas brīvība, sižetiskais stāstījums, krāšņa vizualitāte, kas raksturīga kino, un dejā vērojamais ķermeņa kustības skaistums, ritms un nemiers.
Tā ir horeogrāfija, kas veidota īpaši kameras skatījumam, un nevis vienkārši nofilmēta dejas izrāde. Kamera no vienkāršas ierakstīšanas ierīces kļuvusi par radošu elementu dejas procesā. Tā seko līdzi dejai jebkurā distancē un jebkurā perspektīvā, realizējot to, kas uz skatuves nebūtu iespējams. Montēšanas un animācijas tehnikas un elektroniskās attēla apstrādes iespējas ļauj kustēties ne tikai dejotājam, bet arī telpai ap to.

Pēdējos gados deju filmas kļūst arvien populārākas, notiek videodejas festivāli, televīzijas un horeogrāfijas centri apvieno spēkus, lai ļautu horeogrāfiem un kino operatoriem kopīgi eksperimentēt ar abu mākslu sintēzi.

"Homo novus" ietvaros tiks rādītas Britu un Ziemeļvalstu deju īsfilmas.

1. Britu videodejas programma Framing Ideas (kopā 147 min)
Framing Ideas ir viena no Lielbritānijas Padomes ceļojošās izstādes Forward Motion astoņām daļām, kuras tika rādītas arī Rīgā 2003. gada sākumā. Programmu veidojuši vadošie britu dejas eksperti un tās mērķis bija ieinteresēt citzemju skatītājus par Lielbritānijas dejas vēsturi un pašreizējām tendencēm.

Izlase Framing Ideas, papildināta ar pavisam jaunām filmām, iepazīstina ar horeogrāfu un režisoru radošās sadarbības rezultātiem - videodeju. Vairākas no filmām veidotas kā pasūtījuma darbs Lielbritānijas Mākslas padomes un BBC TV sērijai “Ekrāna deja” un saņēmušas apbalvojumus. Īsfilmās parādās visdažādākie dejas žanri - gan tango, gan hiphops, klasiska deja un digitāla kustības apstrāde, tāpat darbības vide ir visdažādākā - no vientuļas, vēju appūstas pludmales līdz kaislībām futbola laukumā.

a) On the floor (videodejas klasika) 59 min.

Outside In - 14.5 min.
Deju komp.: CandoCo
Hor. Victoria Marks, rež. Margaret Williams
CandoCo ir viena no vadošajām britu ceļojošajām repertuāra kompānijām, kuras īpašā misija ir dejas izrādēs iesaistīt dejotājus ratiņos, ļaujot viņiem strādāt kopā ar citiem dejotājiem. CandoCo izrādes ir pārsteidzoši dinamiskas, enerģiskas, kaislīgas, asprātīgas un virtuozas; tās pārliecina, ka CandoCo nav gandrīz nekā neiespējama.
Outside In filma ir sirsnīga un humora pilna fizisko iespēju, identitātes un kustības izpēte.

Rokas - 4 min.
(Hands)
Hor. Jonathan Burrows, rež. Adam Roberts
Horeogrāfija, kura iespējama tikai pateicoties kameras tuvplānam. Redzamas tikai dejotāja rokas, intīma un abstrakta žestu deja.
Horeogrāfs Jonathan Burrows bieži sadarbojas ar citu žanru māksliniekiem un tiek dēvēts par “Britu dejas Kolumbu”, kurš ir dejas pētnieks vienmēr jaunu teritoriju meklējumos. Vairākus gadus bijis Karaliskā Baleta dejotājs, tomēr vēlāk sāka darboties kā horeogrāfs. Viņa horeogrāfijas tiek pielīdzinātas Baha fūgām. Bieži vien viņš ierobežo dejas laukumu vai kustību diapazonu, liekot dejotājam izpētīt visas šajā ierobežojumā iespējamās kustību variācijas un tēmas.

Que Pasa - 1 min.
Hor. Alex Reuben
Bijušais dīdžejs Alekss Roibens ieraudzīja veikala asistenti Luīzi Džeimsu dejojam kādā naktsklubā Brikstonā, Londonā. Rezultātā radās filma Que Pasa, kuras vizuālo tēlu iedvesmojušas abstraktās ekspresionistu gleznas un Blue Note mūzikas albumu dizains.

Viesistaba – 6,5 min.
(Lounge)
Rež./hor.: Miranda Pennell
Izdomāts stāsts par “Ideālajām mājām”, aiz kuru spožās ārējās fasādes slēpjas kontrastējoši tumšas, apslēptas fantāzijas.
Miranda Penela sākumā mācījusies par dejotāju, vēlāk kļuvusi par režisori. Viņa veidojusi gan vairākas īsfilmas, gan skatuves izrādes un reklāmas klipus TV. Vairākas viņas veidotās deju filmas (Lounge, Habit, Tatoo un Human Radio) saņēmušas balvas.

Īpašs lūgums - 14 min.
(Special Request)
Deju komp. Jazz Xchange
Hor.: Sheron Wray, rež. Henry Letts
Dejotājas un horeogrāfes Šeronas Vrejas un režisora Henrija Letsa sadarbībā tapusī filma pievēršas jaunatnes subkultūrai, modernajai dejai un tradicionālajām dejas formām: no Nyabinghi līdz drum`n`bass, no džeza un blūza līdz hip hopam. Klasiskā džeza dejotājas ikdienu iztraucē jauna trokšņaina kaimiņa ierašanās. Dīzī ir nekaunīgs diskžokejs, kura mūzika ar bungu ritmu izjauc dejotājas treniņa rutīnu. Filma filmēta divistabu dzīvoklī - studijā ar Ņujorkas ainavu fonā.

Puika - 4.5 min.
(Boy)
Hor.: Rosemary Lee, rež. Peter Anderson
Miniatūrs kinematogrāfisks meistardarbs par puiku, kurš vientulīgā pludmalē uzbur savu fantāzijas pasauli. Filma bez deju soļiem, toties ar izteiktu ritmu un vizualitāti.

Līnijtiesnesis - 9 min.
(The Linesman)
Hor.: Dan O'Neill, rež.: Brett Turnbull
Horeogrāfs un rakstnieks Dans Onīls ir dejojis slavenajās britu deju kompānijās DV8 un The Featherstonehaughs. Filma ir fascinējošs skatījums uz vīru, kurš uzņemas tiesneša lomu amatieru futbola spēlē. Līnijtiesnesis savu pienākumu uztver itin nopietni, pārvietojoties šurpu turpu pa līniju, izvairoties no spēlētājiem un citiem objektiem. Viņa kustības sasaucas ar spēlētāju kustībām, nereti iejaucoties spēlē un izraisot neveiksmīgas sekas.

Urban Voodoo - 5 min.
Hor.: Robert Hylton, rež.: Oliver Ashton
Noslēpumains DJ uz kāda Londonas jumta sāk spēlēt lipīgu ritmu. Mūzika gluži kā multfilmās izplūst pa pilsētu un izrauj cilvēkus no viņu ikdienas dzīvēm. Popa, baleta un hiphopa kustības iesaista visus kopīgā dejas ritmā.

b) Off the Wall (novatoriskā videodeja) - 60 min.

Mirklis – 7,5 min.
(Moment)
Rež.: Katrina McPherson
Poētiska vienkāršība un horeogrāfiskās struktūras atklāsme caur prasmīgu montāžu. Divu sieviešu duets telpā. Attiecības attīstās un mainās, pakāpeniski atklājot arvien jaunas raksturu šķautnes. Mirkļa nozīme atklājas tad, kad laika ritums tiek palēnināts, izstiepts, paātrināts, atkārtots vai apstādināts. Stāsts drīzāk uztverams impresionistiski nekā burtiski. Filma veidota, pieminot dejotāju un filmu veidotāju Mišeli Foksu. Filma 2000. gada festivālā Dance Screen apbalvota kategorijā “Labākā ekrāna horeogrāfija”.

Putni - 9 min.
(Birds)
Rež.: David Hinton
Deju filma bez dejotājiem! Putnu dabiskās neiestudētās kustības, pateicoties montāžai, mūzikai un horeogrāfa skatījumam kļūst par aizraujošu izrādi līdzīgu dejai. Filmā parādās visi kritēriji, pēc kuriem parasti tiek vērtētas labas dejas filmas - mīlestība, skaistums, humors un garīgs lidojums. Tā saņēmusi festivāla balvu par labāko ekrāna horeogrāfiju.

Kustībs kontrole – 8,5 min.
(Motion Control)
Hor.: Liz Aggiss/Billy Cowie/David Anderson
Ir četri no rīta. Tu nevari gulēt. Telpā kāds ir. Šai telpā ir kaut kas... Sienas brūk virsū. Ak nē! Tu esi piespiests grīdai. Un netiec prom. Kurš kontrolē situāciju šai gotiskajā, elpu aizraujošajā kameras un dejotāja duetā?

Tetovējums – 8,5 min.
(Tattoo)
Hor.: Miranda Pennell
Karavīru rūdīšanās procedūras ritms un vingrinājumi rada deju Salisberijas līdzenuma episkajā ainavā. Neparastie, atkārtotie karavīru rituāli nemīlīgajā, mūžīgajā dabas pasaulē. Viņus pavada militārais orķestris, kurš iznirst no ainavas spēlējot oriģinālu mūsdienu partitūru un papildinot to ar īpatnēju horeogrāfisku izrādi.

Putekļi – 8,5 min.
(Dust)
Hor. Miriam King
Deja Buto tehnikā izseko krastā izmestas distanču peldētājas vientuļajam ceļojumam pasaulē, kurā nav ūdens. Viņa meklē savu sapņu jūru līdz beidzot viņas cīņa atnes lietu, atdzimšanu un cerību. Filma ar spēcīgu, priekšnojautām pilnu atmosfēru un smagnēju skaņas fonu, tā sniedz gandrīz taustāmu pieredzi.

Velsas puika - 9 min.
(Welsh Boy)
Hor.: Sean Tuan John
Šons Tuans Džons patiešām ir Velsas puika, kā to vēsta Metjū Springforda filmas nosaukums. Viņš dzīvo Kārdifā un savos darbos runā par galējībām starp atsvešināšanos un absurdismu. Bijušais dejotājs Springfords, kurš kļuvis par režisoru, meistarīgi to uztvēris un atainojis filmā.

Inficēts - 8 min.
(Infected)
Hor.: Gina Czarnecki
"Inficēts" ir video par fiziskā ķermeņa dabu nākotnes tehnoloģisko iespēju kontekstā, skatīts caur deju un digitalizētu tēlainību. Jaunais bio-konstruētais ķermenis vēl arvien ir seksuāls, brutāls, organisks, sistēma ar miesu un asinīm. Tas ir gan brīnišķīgs, gan riebīgs, iecietīgs, ziņkārīgs, emocionāls, reizēm kontrolējams, reizēm nekontrolējams, augošs un mainīgs.

Odiseja (Levi reklāma) - 1 min.
(Odyssey (Levi ad))
Rež.: Jonathan Glazer
Filma, kas nosaukta par 60 sekunžu mīlas stāstu, ir daļa no Levi džinsu reklāmas kampaņas "Kustības brīvība". To veidojot režisors Džonatans Gleizers sadarbojies ar specefektu ekspertiem, lai radītu digitālu fantāzijas pasauli. Vīrietis un sieviete pārvar šķēršļus un kopīgi veic neiespējamus varoņdarbus, lai aizbēgtu no drūmas industriālas celtnes un sasniegtu maģisko mežu. Patiesībā viss tēlojums notiek zila ekrāna priekšā.


2. Ziemeļvalstu dejas filmu programma "Moving North" (52 min.)

"Moving North - 10 Short Dance Films" ir 10 dejas īsfilmu programma, kuru veidošanā apvienojās horeogrāfi un režisori no Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas un Islandes. Šo projektu īstenoja Ziemeļvalstu skatuves mākslu centrs Nordscen un piecas nacionālās televīzijas.

Ideja sākotnēji radās režisorei un producentei Vībeke Vogela Dānijas filmu kompānijas BAROK film, kura kopā ar savu kolēģi Magni Antonsenu no Norvēģijas Dejas Mākslas centra un Nordscen 2001.gadā sarīkoja četru dienu semināru dejotājiem, horeogrāfiem, režisoriem un komponistiem no visām Ziemeļvalstīm.

Pēc konferences Norvēģijas Filmu skolā, kurā tika apspriests videodejas žanrs un prezentētas dejas īsfilmu idejas, tika atlasītas un tālāk attīstītas 20 veiksmīgākās idejas. Tomēr galarezultātā iespēja realizēt idejas filmu formātā bija tikai 10 projektiem.

Papildus informācija: http://www.movingnorth.com

Sprādziens (Islande)
(Burst)
Rež.: Helena Jónsdóttir, hor.: Unnur Ösp Stefansdóttir
Pāra cīniņš guļamistabā, kamēr vannas istabā notiek ūdensvada eksplozija. Filmā redzami gan cīņas mākslas elementi, gan komiksu stilistika.

Kamēr kaķis nav mājās (Islande)
(While the cat's away)
Rež.: Reynir Lyngdal, hor.: Katrin Hall
Kamēr pedantiskā meita ir darbā, viņas māte pārvēršas par kaislīgu dejotāju, izmantojot dzīvokli kā skatuvi. Sirsnīga komēdija par aizspriedumiem, pašcieņu un piepildītiem sapņiem.

Skriemelis - kā doma kļūst par kustību (Somija)
(Vertebra – how a thought becomes a movement)
Rež.: Milla Moilanen, hor.: Alpo Aaltokoski
Dejas filma un animācija, kura pēta cilvēka ķermeņa kustību, formu un ritmu ar zinātnisku materiālu palīdzību.

Portrets (Somija)
(Portrait)
Rež./hor.: Saara Cantell
Precēta pāra ķīviņš fotogrāfa studijā. Traģikomiska atklāsme par attiecību fasādi un patieso realitāti.

Radiobalets (Norvēģija)
(The radioballet)
Rež.: Per-Ivar Jensen, hor.: Indra Lorentzen
Vecāks pāris klausās radio, kurā skan radiobalets ar pasakas sižetu.

Uz mājām (Norvēģija)
(To the House)
Rež.: Dag J. Haugerud, Kajsa Næss, hor. Un-Magritt Nordseth
Meitenes piecpadsmitajā dzimšanas dienā nomirst viņas vectēvs. Tas ir brīdis, kad notiek dīvaina ģimenes sanākšana. Ģimenes personības un attiecības viņu starpā atklājas no meitenes viedokļa caur kustībām un deju.

Attīšana (Zviedrija)
(Rewind)
Rež.: Mårten Nilsson, hor. Gunilla Hellborn
Kas tieši notika tai dienā, kad Harijs ievācās savā jaunajā mājā? Viena māja, astoņi dejotāji, viena kamera.

Ceturtdiena - viss, ko mēs patiešām vēlamies, ir dejot (Zviedrija)
(Thursday - all we really want to do is dance)
Rež./hor./dejotājas: Minna Krook un Lisa Spets
Divas jaunas, ar deju pārņemtas sievietes. Viņu ikdienišķie darbi tiek pārtraukti, jo “viss, ko mēs patiešām vēlamies, ir dejot”. Filma ar humoru parāda to, kas notiek, kad sieviešu sirreālā realitātes interpretācija sastopas ar normālo dzīvi visapkārt. Filma par prieku savienojot savu kaislību ar ikdienas dzīvi.

Regin smišur - une danse ballade (Dānija)
Rež.: Katrin Ottarsdóttir, rež. asistents: Hugin Eide
Deja no 12. gadsimta Francijas, kas kādreiz bijusi populāra visā Rietumeiropā. Kā dzīva tradīcija tā saglabājusies tikai nomaļajās Fēru salās. Subjektīvi iespaidi par rindu deju. Ar spēcīgiem un skarbiem attēliem, skaņu un montāžu, filma uztvērusi dejas garu un prieku, kas līdzinās transam un ekstāzei.

Vēlēšanās (Dānija)
(Urge)
Rež./hor.: Ulrik Wivel
Četri dejotāji - viena telpa. Filma ir tīra deja kamerai. Divi klasiskie un divi modernie dejotāji dejo ritmā kaut kur starp kustību, mūziku, kadriem un montāžu

atpakaļ