Sestdiena, 4. oktobris
Svētdiena, 5. oktobris
Dailes teātra Kamerzāle
Brīvības iela 75
16:00
Izrādes ilgums: 50 min.
Biļešu cena: 5 Ls

VIDEO LOGS (1.fragments)
VIDEO LOGS (2.fragments)

Ūdens dejas
Ūdenī dejojošu objektu teātris

Ideja un izpildījums: Petrs Nikls, Čehija
Mūzika: Arvo Pērts

Czech Airlines

Izrāde
Izrāde ir veidota, iedvesmojoties no Arvo Pērta mūzikas. Minimālistisko kompozīciju pavadījumā notiek mazu objektu un pārveidotu leļļu ūdens balets.
Izrādes autors, čehu mākslinieks Petrs Nikls saka: “Es esmu traka makšķernieka lomā, kurš kā briesmīgs bērns rakņājas savā baseina spēļu laukumā – atmiņu un asociāciju laikā. Spogulis, kas guļ baseina dibenā 5 cm dziļumā, atspoguļo manu improvizēto ēnu spēli uz auduma, radot nepārtraukti kustīgu attēlu. Izrādei nav nekādas citas dramaturģijas kā vienīgi pēkšņas idejas, mūzikas izjūta, mijiedarbība ar skatītājiem un viss pārējais, kas ir spēles sastāvdaļa. Tā ir atvērta struktūra, kuru ietekmē arī spēles telpa.”
Rīgā Petrs Nikls vadīs meistardarbnīcu Latvijas Kultūras akadēmijas Leļļu teātra kursa studentiem, kuri rezultātā palīdzēs māksliniekam izrādes norisē.

Meistardarbnīca
Sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju.
Rīgā no 1. līdz 4. oktobrim Petrs Nikls vadīs meistardarbnīcu Latvijas Kultūras akadēmijas Leļļu teātra kursa studentiem, kuri rezultātā palīdzēs māksliniekam izrādes norisē.

Autors

Petrs Nikls (1960) ir čehu mākslinieks. 1987. gadā viņš pabeidza Prāgas Mākslas akadēmiju un tajā pašā gadā kļuva par vienu no mākslinieku grupas “Stūrgalvīgie” (Tvrdohlavi) dibinātājiem. Petra Nikla talants tika oficiāli atzīts, kad 1995. gadā viņš saņēma prestižo Jindriča Čalupecka Balvu, kas nosaukta nonkonformista mākslas teorētiķa (1910-90) vārdā, kurš pētīja un popularizēja grūti definējamus, pretrunīgi vērtētus mākslas darbus. Petrs Nikls ir no tiem māksliniekiem, kuriem nepietiek ar divdimensionālu audeklu un pašapcerīgu vientulību. Tajā pašā 1995. gadā Nikls nodibināja leļļu teātri “Mehedaha”, kas sākotnēji bija istabas teātris. Viņa pievēršanās teātra sfērai liecina par viņa personīgo kontaktu ar paša radītajām nedefinējamām būtnēm. Gan Petra Nikla grafikās, gan instalācijās un leļļu teātra izrādēs trīs pamattēmas – sapņu, bērnības un mākslinieka pasaules – saplūst vienā.

“Archa” teātrī Prāgā Petrs Nikls kopā ar draugiem ir veidojis vizuāli muzikālas izrādes, kā arī scenogrāfiju un kostīmus operai “Opera la Serra” (1994) un izrādēm “Spogulī” (1998) un “Aiz spoguļa” (1999), kurās sadarbojās čehu un Dienvidāfrikas mākslinieki.

“Man patīk, ka man apkārt ir lietas, kuras es varu pārkārtot. Atstarpēs, tukšajā telpā starp objektiem, to attiecībās var atrast milzīgu enerģiju... Es uzbūvēju leļļu teātri mājās. Tas sastāv no attiecību, mezgla punktu un telpu mikrokosma. Man patīk vērot lietas kustībā – to proporcijas, krāsas, ātrumu – visu. Tas ir lietu neizsmeļamais raksturs, kas mani fascinē.” (Žurnāls Vytvarne umeni, 4/94)

Izmantots Marijas Bilkovas raksts “Zinātnieks sapņu ainavā. Petrs Nikls”, ko laipni atsūtīja Čehu Teātra institūts.

Saites
Petra Nikla projekti “Archa” teātrī Prāgā (angļu val.) www.archatheatre.cz/english/index.php?page=archiv_a_02
Petra Nikla grafikas www.galerie.chrudim.cz/nikl_grafika.htm
Biogrāfija un bildes no projektiem (čehu val.) www.muzeum.clnet.cz/galerie/autori/nikl.htm

atpakaļ