Svētdiena, 5. oktobris
Sapņu fabrika
Lāčplēša iela 101
20:00
Biļešu cenas: 3; 4 Ls

Pasaules mūzikas koncerts
Besh o droM

Nākotnes kāzu orķestris

Ungārija

Iespēja noklausīties "RealAudio" formātā dziesmas:
1. Fragments - Nekemtenemmutogatol oro - no albuma Can't make me! [0,37 min] [469 KB]
2. Fragments - Kanna solo - no albuma Can't make me! [1,30 min] [1,11 MB]

Lejuplādēt Download RealAudio Player no [Win] [MacOS]


Mūziķi:
Agnese Saloki (Agnes Szaloki) - balss
Ādāms Petiks (Adam Pettik) - perkusijas
Atila Šido (Attila Sidoo) - ģitāra
Pēters Tots (Peter Toth) - trompete
Tamāšs Žoldošs (Tamas Zsoldos) – basģitāra
Lāslo Bekeši (Laszlo Bekesi) – saksofons, klarnete
Jožefs Ciurkujs (Jozsef Ciurkui) - cimbala
Čaba Talabošs (Csaba Talabos) - perkusijas
Gergejs Barca (Gergely Barcza) – saksofons

 

Ar Universal Baltic Sound
un NA atbalstu

 


Diskogrāfija:
Masco Himzes, 2000
Can’t Make Me, 2003

Festivāls beigsies 5. oktobrī ar starptautiski pazīstamās ungāru grupas Besh o droM koncertu. Tā ir jauna grupa no Austrumeiropas, kas profesionāli un gaumīgi apvieno ungāru, Balkānu un, protams, čigānu mūziku ar modernajiem ritmiem, džezu, elektroniku, dancefloor, tādējādi aktualizējot tautas mūziku visdažādākajās sabiedrības grupās. Tomēr Besh o droM nav “Balkānu kategorijā” sastingusi grupa. Tās muzikālo bāzi veido fragmenti arī no ebreju, afgāņu, ēģiptiešu, libāniešu, armēņu mūzikas. Dažādu savstarpēji konfliktējošu tautu mūzika grupas ierakstos sadzīvo lielā mierā un saskaņā. Tā ir reizē rotaļīga un nopietna, jautra un saviļņojoša, akustiska un elektroniska, autentiska un urbanizēta. Grupu dēvē par nākotnes kāzu orķestri, kas tradicionālo mūziku ienes 21. gadsimta deju zālēs. Grupa ir dibināta 1999. gadā Budapeštā. Līdzās izciliem sitaminstrumentu meistariem un pūtējiem, tajā spēlē pieprasītākais hiphopa dīdžejs Ungārijā. 2001. gadā Besh o droM uzstājās kopā ar tādām Balkānu mūzikas zvaigznēm kā Bobans Markovičs (Serbija) un Taraf de Haiduks (Rumānija). Besh o droM muzicēšana nedaudz atgādina Rīgā pabijušo un publikas iemīļoto Maķedonijas čigānu orķestri Kocani orkestar, tikai – daudz mūsdienīgākā versijā.

Saites
www.asphalt-tango.de
www.beshodrom.hu

 

 

 

Atsauksmes

 

 

“Pārdroša, daudzveidīga un ļoti jautra mūzika no Austrumeiropas. (...) Kopumā grupas albums “Can’t make me” ir pārliecinoši, virtuozi un ļoti patīkami mūzikas svētki, kuros manāmi dažādi avoti, bet visam pāri – skaidrs un nepārprotams Besh o droM “zīmogs”. Viņu nosaukums čigānu valodā nozīmē “Ej savu ceļu”. Vērts redzēt dzīvajā.”

Simon Brauton, Songlines: the World Music Magazine, 17/2003

 

“Silti iesaku lietot Besh o droM katru dienu. Nav pārdozēšanas riska.”

Andrāšs Barabass, rakstnieks

 

„Dzīvespriecīga, stilīga Budapeštas čigānu mūzika ar džeza un dīdžeju mūzikas piešprici. Besh o droM oktobrī sniegs koncertu Rīgā – jaunā teātra festivāla Homo Novus ietvaros. Bet visu vasaru šie burvīgie čigānu zēni neklātienē ir gatavi tevi no rītiem modināt un vakaros neļaut aizmigt – tikai nospied podziņu play

Ainars Mielavs, žurnāls Santa, 06.2003.

 

„Tāpat kā Harely Davidsons, čigānu pūtēju orķestri mūžīgi tiek slavināti dēļ ātruma, spēka un skaļuma: viņu „um-pa-pā” nav apturams... Ungāru grupa Besh o droM spēlē pašpārliecinātu un ļoti enerģētisku mūzikas sintēzi no Balkāniem un to kaimiņtautām. Platē „Can’t Make Me” tā saplūst ar džezu, flamenko ģitāru un hiphopa skrečiem.”

Jon Pareles, The New York Times, 27.06.2003.


atpakaļ