Piektdien, 3. oktobrī 20:00
Sestdien, 4. oktobrī 16:00 un 20:00
Svētdien, 5. oktobrī 16:00

RIXC Mediju telpa
11. novembra krastmala 35
Izrādes ilgums: 60 min.
Biļešu cena: 4 Ls

BBM atbalstītāji:

LR Kultūras ministrija

Mūzikas Dizaina grupa
SIA Ocean Group
Latvijas Mākslinieku savienības galerija
  
  

Black Butterfly Market
Multimediāls uzvedums trīs nepārtrauktās daļās skaņai, attēlam, dzīviem mūziķiem un citiem kustīgiem objektiem

Radošā grupa BBM, Latvija

Mūzika: Mārtiņš Tauriņš un Orests Silabriedis
Video: VJ Planktons
Tērpu māksliniece - Tinte
Režisore un producente: Zane Kreicberga
Dzeja (3. daļa): Jānis Elsbergs un Ieva Rupenheite
Tulkojumi: Jānis Plaudis un Ilmārs Zvirgzds
Dziedātāji: Kaspars Putniņš, Ivars Cinkuss, Inga Martinsone, Dace Pūce, Normunds Ķirsis un Ieva Parša
Sitamie instrumenti: Edgars Saksons
Pūšamie instrumenti: Oskars Poikāns
Skaņas apstrāde: Viktors Andrejevs
Gaismas - Juris Brisons un Jānis Liberts

Izrādi atbalsta: Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Jaunā teātra institūts, RIXC, Muzikālā Dizaina grupa

Pirmizrāde: 2003. gada 3. oktobrī

Izrāde

Foto © Arturs Pērkons

Ieceres pamatā ir mediju sintēzes ideja. Skaņa (ierakstītā, elektroniski apstrādātā un dzīvā), attēls (filmēts, modificēts, kā arī reālajā laikā samplēts, izmantojot novērošanas kameras un citus fotoelementus), kustība (cilvēki telpā), gaisma (un tumsa) darbojas kā mediji, ar kuru palīdzību notiek stāsts par trim pasaulēm ap cilvēku un par laika relativitāti jeb ekoloģisks urbanizētā cilvēka rituālās dabas pētījums. Projekta veidotājus interesē, kā vizuālie tēli rodas mūzikas ietekmē un otrādi – kā vizuālais ritms ietekmē muzikālo kompozīciju; kā teksta skaniskais veidojums provocē mūzikas rašanos un kā visu komponentu apvienojums telpā rada atmosfēru, kurai grūti noteikt žanrisko piederību. Galarezultāts būs daudzējādi uztverama akustiska un vizuāla vide, kurā katrs skatītājs/klausītājs rod sev telpu asociācijām, pārdomām un/vai vienkārši vērojumam.

Foto © Arturs Pērkons

Skaņdarba un uzveduma struktūru veido trīs konceptuāli atšķirīgas daļas – Nedzimusī, Dzīvā un Mirusī pasaule. Pirmā daļa ir DVD formāta (surround audio un video) un skatuviskas instalācijas savienojums. Skaņdarba un attēla pamatā ir koka vilciņu dancināšana uz satelītšķīvja. Dzīvības potenciāls ir vēlmes stadijā, un, sākoties otrajai daļai, tas pakāpeniski pieaug līdz īstai dzīves “ballītei”, kurā taustāmi kļūst ne tikai cilvēku ķermeņi, bet, šķiet, arī skaņa un teksts. Četri dziedātāji izpilda arī tradicionāli aktieriem piešķirtās funkcijas. Katrs no viņiem ir cilvēks, kas pasaulē atnāk, dzīvo un beigās pazaudē šo pasauli. Arī mūziķi (sitamie un pūšamie instrumenti) ir integrēti tēlu sistēmā. Trešā daļa – Mirusī pasaule – par sevi atgādina pēkšņi un nenovēršami. Iezīmējas četras simboliskas sienas – nosacīta pagātnes telpa – četri dziedājumi latviešu, latīņu, senebreju un sengrieķu valodās kā statiski objekti - stēlas. Ķēde mirušais-dzīvais veidojas, konfrontējot latviešu oriģināltekstu (speciāli šim projektam sarakstīto Jāņa Elsberga dzejoli) un tā tulkojumos senajās (mirušajās) valodās un uz ekrāna producējot ornamentālu burtu un skaņu vizualizāciju. Skaņdarba izskaņas duets no nāves dejas ap stēlām pārtop mūžīgās mīlestības apliecinājumā. Varbūt īstenība, varbūt sapnis. Grūti pamosties. Atpakaļ sapnī.

Foto © Arturs Pērkons

Mūzika

Projekta “Black Butterfly Market” (BBM) idejas autors ir Mārtiņš Tauriņš (1978-2003) –jaunākās paaudzes komponists, kas nopietni profesionālā līmenī nodarbojās ar elektroniski akustisko mūziku. Plašākai sabiedrībai viņš kļuva pazīstams pēc elektroniskās mūzikas koncerta Latvijas Radio 1. studijā (Jaunās mūzikas festivālā “Arēna” 2002), kurā tika atskaņots Mārtiņa Tauriņa un Pētera Ķimeļa (VJ Planktons) kopdarbs “The Focal Point” (BBM 1. daļa). Tauriņš ir turpat 20 teātra izrāžu mūzikas autors un producents gandrīz visos Latvijas profesionālajos teātros. Par pieminēšanas vērtu viņš uzskatīja savu sadarbību ar Latvijas Radio kori, atskaņojot Andra Dzenīša skaņdarbu korim, dzīvai elektronikai un fonogrammai “...apstākļi...pamošanās...domīgi paklusēt” (2002). Mūzikas izdevniecības “Upe” izdotais netradicionālais tautas mūzikas disks “Līgo” (2003), kuru Mārtiņš producēja kopā ar Zani Šmiti, ir pēdējais pabeigtais Tauriņa darbs. 2003. gada 19. jūlijā viņš aizgāja no mums.

Foto © Arturs Pērkons

BBM 3. daļas mūzikas autors ir Orests Silabriedis (1971), kurš arī uzņēmies BBM muzikālā vadītāja lomu. Orests vairāk zināms kā mūzikas žurnālists (“Mūzikas Saule”, “NRA”, “Forums”) un Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītājs. Taču viņam pieder interesanti vokālās kamermūzikas piemēri (izpilda Ieva Parša) ar Jāņa Elsberga, Ievas Rupenheites, Andra Akmentiņa un Ingunas Jansones tekstiem, kā arī mūzika dziesmu spēlei “Pirmais cēliens” (teksta autors Jānis Elsbergs), kas guva rezonansi Starptautiskajā jaunā teātra festivālā “Homo Novus ‘99”. Silabriedis ir komponējis mūziku arī teātra izrādēm (īpaši auglīga bijusi sadarbība ar Mārtiņu Tauriņu), taču par pastāvīgu savas intereses un izpētes objektu uzskata valodas, teksta un mūzikas attiecības.

Video

VJ Planktons (Pēteris Ķimelis, 1977) kopā ar Mārtiņu Tauriņu ir BBM idejas autors un vizuālā koncepta veidotājs. Apguvis jaunos medijus un videomākslas pamatus Stokholmas Karaliskajā Mākslas akadēmijā, VJ Planktons ir neskaitāmu multimediju un interneta projektu, videoinstalāciju un performanču dalībnieks. Par radošo sasniegumu novitāti sociālajā masu mediju projektā “Tējas sēne” (sadarbībā ar Katrīnu Neiburgu un mākslas biroju OPEN) saņēmis Latvijas Mākslinieku savienības un Kultūrkapitāla fonda 2001. Gada Balvu. Kopš 1997. gada darbojas elektroniskās mākslas un mediju centrā “E-Lab” un interneta radio “Ozone”.

Foto © Arturs Pērkons

Režisore
Zane Kreicberga (1971) pabeigusi Latvijas Kultūras akadēmijas Aktieru un režisoru kursu Pētera Krilova vadībā (1997). Vairāk kā 10 gadus bijusi Anša Rūtentāla Kustību teātra dalībniece. Režijā Zane debitēja ar variāciju par Žana Pola Sartra tēmu “Istaba” Neatkarīgajā teātrī “Skatuve” (1997). Iestudēto autoru vidū ir Bertolts Brehts, Somersets Moems, Oļa Muhina. Īpašu atzinību ir guvuši viņas iestudējumi bērniem dažādos Latvijas teātros. Gandrīz visām Kreicbergas izrādēm mūzikas autori ir Orests Silabriedis un Mārtiņš Tauriņš. Viņu sadarbība aizsākās 1994. gadā, kopīgi veidojot dzejas uzvedumu ar jauno dzejnieku piedalīšanos. Dažādu mākslu saplūsme un mijiedarbība, pārkāpjot noteiktu žanru robežas, ir īpašs Zanes intereses objekts. Patlaban Kreicberga vada projektus Latvijas Jaunā teātra institūtā un pasniedz skatuves kustību topošajiem aktieriem Latvijas Kultūras akadēmijā.


atpakaļ