Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo novus"
paralēlā programma.

 

Diskusija par interkulturālo sadarbību

"Lielas, nozīmīgas pārmaiņas notiek atšķirību enerģijas laukā. Tāpēc tik daudzi mūsdienu mākslinieki pievēršas interkulturālai apmaiņai, kas kalpo kā iedvesmas avots un kā metafora pasaulei, kurā dažādības klātesamība ieņem arvien jaunus apveidus." (Kriss Torčs)

Vai dažādu tautību māksliniekiem, kas dzīvo līdzās, ir jāsargā sava etniskā identitāte no ietekmēm, jākļūst par kosmopolītiem, vai jāizmanto iespēja bagātināties no citu mākslinieku dažādības? Par savu pieredzi diskutēs mākslinieki un producenti - Marko Martinelli (Ravenna), Teki Derviši (Priština), Vladimirs Miļčins (Skopje) u.c. Diskusijas vadītājs: Kriss Torčs (Stokholma).

 

Diskusija par dramaturģiju mūsdienu teātrī

Režisora – Tekstu Tulkotāja, Producenta brīvība mūsdienu teātrī ir neierobežota. Lugu sāk aizstāt skripts, scenārijs, spēle ar tēliem, skaņām, kustībām, ķermeņiem. Homo novus ’99 rāda, kāda ir amplitūda teksta izmantošanai mūsdienu teātrī. Par to arī šī saruna.

 

Diskusija par jauno teātri un jaunajiem režisoriem

"Režisori parasti ir vientuļi sava ceļa gājēji", saka festivālu direktore un teātra kritiķe Hanna Hurciga (Vācija), kura šo diskusiju piedāvā veidot kā interviju sēriju ar jaunajiem režisoriem.

Festivālā Homo novus savas izrādes rāda vairāki jau atzinību iemantojuši režisori - Jurijs Butusovs (Krievija), Gintars Varnas un Oskars Koršunovs (Lietuva), Viesturs Kairišs (Latvija) u.c.

 

Rezumējums

Festivāla rīkotāji cer provocēt žurnālistus, kritiķus, festivāla viesus un dalībniekus izteikt domas par Latvijas teātru izrādēm, kā arī par Homo novus '99 programmu, virzību un iespaidiem kopumā.

 

Starptautisks seminārs The Baltic Theatre Policy Review

Baltijas valstu teātru attīstības politika

Semināru rīko Jaunais Rīgas teātris sadarbībā ar Intercult (Zviedrija) un Latvijas Jaunā Teātra Institūtu.

Seminārs plānots divās daļās. Katra daļa tiks organizētas atsevišķās darba dienā. Orientējošais darba ilgums 3 –4 stundas dienā. Darba valoda - latviešu, angļu.

I.daļa – 28.10.1999. - būs veltīta vietējās situācijas un problēmu raksturojumam, kur vārds tiks dots visu triju Baltijas valstu pārstāvjiem:

  • kultūrpolikas veidotājiem – Kultūras ministrijas pārstāvjiem – kuru uzstašāsnās laikā (15 min) klātesošie tiks iepazīstināti ar esošo valsts kultūrpolitiku teātru jomā: valsts dotācijas sadales principiem, kritērijiem un galvenajā prioritātēm;
  • teātru vadītājim - kuriem savās runās (~ 7 min) būs iespēja atspoguļot Kultūras ministrijas izstrādātās finsēšanas politikas priekšrocības un parādīt ar to saistītās problēmas;

Šīs daļas mērķis ir sniegt konkrētu, maksimāli plašu un objektīvu ieskatu vietējā kultūras situācijā, kas piedāvātu dažādus skatapunktus uz izveidojušos situāciju.

Eksperti šajā posmā uzklausīs un iepazīsies ar esošo situāciju, lai vēlāk varētu dot maksimāli efektīvus ierosinājumus kultūrpolitikas turpmākajā izstrādē.

Tā kā seminārs plānots starptautiskā festivāla Homo Novus laikā, tad eskpertiem un viesiem tiks dota iespēja iepazīties ar Latvijas teātru izrādēm, kā arī neformālu tikšanos laikā diskutēt ar teātru vadītājiem par problēmām un perspektīvām.

II. daļa – 30.10.1999. - būs veltīta ekspertu viedokļiem un ieteikumiem, kas varētu sekmēt turpmāku produktīvu teātra attīstības koncepcijas izstrādi.

Semināra rezultāti, gan izvirzītās problēmsituācijas, gan arī to iepējamie risinājumi un ieteikumi kultūrpolitikas stratēģijas izstrādē pēc semināra noslēguma tiks apkopoti un publicēti atsevišķā brošūrā.

Izdevums tiks sastādīts abās semināra darba valodās – latviešu un angļu.

Kopējais eksemplāru skaits – 100 eksemplāri.

Brošūra tiks nosūtīta semināra dalībniekiem, kā arī to varēs saņemt visi interesenti.

 

Diskusija par nevalstisko organizāciju lomu kultūrā

Kas ir nevalstiska organizācija un kāda var būt šādu neatkarīgu organizāciju loma kultūras jomā? Uz sarunu tiek aicināti neatkarīgu organizāciju vadītāji un kultūrpolitikas veidotāji.

 

Festivālu direktoru tikšanās:

Uz sarunu tiek gaidīti Latvijas un ārzemju festivālu direktori, lai sarunā noskaidrotu un izstrādātu starptautiska pasākuma (festivāla) reitinga un efektivitātes kritērijus.